Monument voor het stilgeboren kind

Enkele jaren geleden las Willy Lolkema (Haskerhorne) in de Leeuwarder Courant een artikel over een monument voor het stilgeboren kind. Ze realiseerde zich dat er in onze dorpen nog geen plek was voor mensen die, op welke manier dan ook, met zo’n groot verlies te maken hebben gehad.

Het is een moeilijk onderwerp, er is geen situatie hetzelfde. Dus moest er goed nagedacht worden over de invulling van deze plek. In de beginfase werd het idee met de gemeente Haskeroord gedeeld, die  volledige steun voor het initiatief toezegde.

Lees hier meer over de totstandkoming en de onthulling van dit mooie monument: Monument voor het stilgeboren kind

Mocht u naar aanleiding van dit monument behoefte hebben aan een gesprek, dan kunt u ons dit laten weten. Contactgegevens vindt u op deze pagina: https://haskeroord.nl/pastoraat-wijkindeling/

5 juli 2024: Haskeroord barbeque voor alle vrijwilligers

We hopen weer op een mooie zomerse afsluiting van dit seizoen, waarin weer zoveel vrijwilligers op wat voor manier dan ook, actief waren bij alle activiteiten rondom de Haskeroordgemeente. Welkom!!

Voor aanmelding kunt u ook even bellen met 06 2360 0694 (Gerrit Leeftink). Of dit zondag 23 juni noteren op de lijst in de kerk in Oudehaske

Kerkdiensten in de zomerperiode 2024

 
Hieronder vindt u informatie over de kerkdiensten van Haskeroord in de periode juni – augustus 2024
 
Zondag 16 juni: feesttent Haskerhorne, 10:00 koffie, 10:30 dienst
Zondag 23 juni: kerk Oudehaske, 09:30 uur
Zondag 30 juni: feesttent Vegelinsoord, 10:00 koffie, 10:30 dienst
Zondag 7 juli: kerk Oudehaske gezinsdienst ! Het belooft een bijzondere dienst te worden, die wordt voorbereid door een aantal gemeenteleden. Thema: OP REIS. Meer informatie volgt in de nieuwsbrief van 23 juni
Zondag 14 juli: kerk Oudehaske,  09:30 uur
Zondag 21 juli t/m zondag 25 augustus is de kerkdienst steeds in de kerk in Haskerhorne, we beginnen dan ook om 09:30 uur.
 
HARTELIJK WELKOM, OOK IN DE ZOMER !

Zondag 9 juni 2024: dienst aan de Tsjûkemar voor de negen gemeenten rond dit meer

Daarom is er geen eigen Haskeroord kerkdienst, maar zijn we welkom bij de Tsjûkemartsjinst aan de Tsjûkemar bij de Ulesprong, samen met de leden van 8 andere gemeenten rond de Tsjûkemar! De dienst begint om 10:00 uur. Dat ziet er dan ongeveer zo uit: 

Voor de kinderen is er een eigen programma, dat op initiatief van Haskeroord in samenwerking met een aantal andere gemeenten, is samengesteld. Zie ook de berichten hierover op Facebook
Koffie/thee na afloop: als een aantal mensen een kannetje koffie of thee meeneemt, kunnen we dat ter plekke delen. Bekertjes zijn daar beschikbaar.
 

VERVOER: BUS, FIETS OF AUTO!

Busvervoer: de bus vertrekt om 08:55 bij de kerk in Oudehaske en om 09:00 bij de kerk in Haskerhorne. Na de dienst vertrekt de bus weer om 11:30 uur. 
Fietsen!
Er is ook wel parkeerruimte voor auto’s (probeer dan zoveel mogelijk te carpoolen), maar het advies is om zoveel mogelijk op de fiets te komen. De vooruitzichten zijn heel aardig, dus: van harte aanbevolen.
Wilt u samen fietsen : we vertrekken in Oudehaske bij de kerk om 09:00 uur en zijn dan rond 09:15 bij de kerk in Haskerhorne. We zijn dan rond 09:45 bij de Ulesprong. (adres: Ulesprong, Tsjukemarwei)
 

 

 

4 mei herdenkingen 2024

Een korte terugblik:

In Haskerhorne werden bloemen gelegd door Dorpsbelang en de Haskeroordgemeente bij de oorlogsmonumenten en deelden Fokke en Einte Minnesma enkele oorlogsherinneringen van hun heit/pake.

In Oudehaske werden kransen bij de oorlogsmonumenten gelegd door de Samenlevingsschool, Dorpsbelang en de Haskeroordgemeente. En er waren bijdragen van familieleden van Siebe en Durk de Ruiter en van leerlingen van de Samenlevingsschool. Ook werden duiven losgelaten.

Hemelvaartsdag 2024: wandelen en ochtendgebed

Een korte terugblik….

We zetten de goede gewoonte voort om Hemelvaartsdag te beginnen met een ‘ochtendwandeling met gedichten’ door de Haulsterbossen, onder leiding van Luuk van der Meer.  Een mooie ochtend voor een wandeling, waarbij we af en toe even stilstonden en luisterden naar de geluiden van de natuur of naar een gedicht of tekst die deelnemers met elkaar deelden, heel bijzonder.
We sloten de ochtend af met een kort ochtendgebed in de kerk in Haskerhorne, waar ook een mooie liturgische bloemschikking bij het thema hemelvaart was verzorgd.

4 mei herdenkingen 2024 in Oudehaske en Haskerhorne

Ieder is van harte uitgenodigd de herdenkingen in Oudehaske en Haskerhorne bij te wonen

In Oudehaske

Ook dit jaar wordt de 4 mei herdenking in Oudehaske georganiseerd door de Samenlevingsschool Oudehaske, Dorpsbelang Oudehaske en de Protestantse gemeente Haskeroord.
We staan die avond stil bij de gebeurtenissen van 17 maart 1945. Op die dag werden op het erf van een boerderij in Doniaga 10 burgers geëxecuteerd als wraak voor de dood van twee leden van de Wasserschutzpolizei uit Lemmer.

Klik hier voor een uitgebreidere versie van dit verhaal: totaal verhaal wapendroppings – verkort

Onder de slachtoffers waren Siebe de Ruiter en zijn zoon Durk uit Oudehaske en Hotze Brouwer uit Haskerhorne. Daarom leggen we bloemen bij hun graven in Oudehaske en Haskerhorne.

Om 19.30 verzamelen we bij het Kulturhûs in Oudehaske. Voorafgegaan door een trommelaar lopen we over De Vervening en De Hoge Bouwen naar de begraafplaats. Daar zullen leerlingen en  leden van de familie De Ruiter een bijdrage leveren aan de herdenking. Na het taptoe – signaal zijn we twee minuten stil, waarna het Wilhelmus zal klinken. Namens de Samenlevingsschool, de Protestantse gemeente Haskeroord en Dorpsbelang Oudehaske zullen kransen gelegd worden. Na de kranslegging worden enkele duiven losgelaten.

Haskerhorne

Ook in Haskerhorne leggen Dorpsbelang Haskerhorne en de Protestantse gemeente Haskeroord bloemen bij het graf van Hotze Brouwer en het monument voor Gaele Visser. Gaele werd geboren in Haskerhorne, maar emigreerde al op jeugdige leeftijd met zijn ouders naar Canada. Hij meldde zich als vrijwilliger voor dienst in het Canadese leger en sneuvelde op 23 april in Noord – Duitsland.

In Haskerhorne verzamelen we om 19:55 bij de kerk.

 

 

 

 

 

Actiedag 20 april 2024: Hasker Strijders voor Friese Rijders

De Friese Rijders voor Oekraïne willen voor 1 mei a.s. 100.000 gevulde bananendozen afleveren in Oekraïne. De dorpen Haskerhorne, Oudehaske en Vegelinsoord doen daar graag aan mee.
En daarvoor hebben we jou nodig!

Doe je mee? We gaan voor 100 bananendozen voor onze drie dorpen!
Hoe gaat het: 

  1. Haal een bananendoos bij een supermarkt. Lukt dat niet: bel of app 06-53872755
  2. Vul deze met de gevraagde producten (zie link naar de paklijst hieronder). Dat kan per adres/gezin, maar ook SAMEN met bijvoorbeeld je buren, je straat, je vriendengroep, je collega’s, je vereniging, je koor,  je klas.
  3. Breng de gevulde bananendoos op ZATERDAG 20 APRIL tussen 10.00 en 12.30 uur bij Berger Transport, Hasker Utgongen 9 in Oudehaske
  4. Ayso Berger heeft aangeboden de dozen die zaterdagmiddag te vervoeren naar de verzamelloods van de Friese Rijders in Haulerwijk. Dank Ayso !!
  5. Ben je niet thuis die zaterdag en wil je wel een doos aanleveren: bel met 06-53872755 en we regelen het voor je !

De link naar de folder van de Friese rijders met de gevraagde producten: 
https://www.frieserijders.nl/wp-content/uploads/2023/12/Flyer_digitaal_Friese_rijders_07122023.pdf