Onthulling XXL Adventskalender 2021

28/11/2021

Vandaag was het dan zo ver: de onthulling van de XXL Adventskalender met de eerste bijdrage. Aansluitend aan de 1e Adventsviering waren we er op het kerkplein bij aanwezig.
Met dank aan Douwe en Haitze voor de openingshandeling!

Ook dank aan allen die in de afgelopen periode zich hebben beziggehouden met de voorbereidingen om dit mogelijk te maken. 
Na vandaag wordt er iedere dag een nieuwe bijdrage toegevoegd. Totaal 28 tekeningen van leerlingen van de beide basisscholen It Haskerplak en de Tarissing. Ook jullie hartelijk bedankt voor jullie prachtige bijdragen.

Hieronder een impressie van de onthulling.

 

en een filmpje

 

 

 

 

XXL adventskalender op de kerk in Oudehaske

20/11/2021

Deze adventsperiode prijkt op de voorgevel van onze dorpskerk in Oudehaske de grootste adventskalender van Nederland.

Een uniek en prachtig initiatief dat enkele jaren geleden door de Doopsgezinde gemeente in Joure is opgestart. Vanaf dit jaar krijgt dit mooie initiatief dus ook navolging in Oudehaske: een samenwerkingsproject van onze Haskeroordgemeente met beide basisscholen.  

Een nieuwe, laagdrempelige manier om naar Kerst toe te leven en eens op een andere wijze naar dit feest te kijken: als een feest van hoop, vriendschap, vrijheid en vrede. 

Bijdragen van beide basisscholen
De leerlingen van beide basisscholen hebben tekeningen gemaakt over de vier genoemde thema’s van de Adventsperiode. Vanaf vandaag, zondag 28 november, de eerste Advent, wordt er iedere dag aan de voorgevel van de dorpskerk een nieuwe afbeelding op canvas onthuld, vier weken lang, tot en met Kerst.

Een tekst voor elke Adventsdag beschikbaar
De predikanten van beide gemeenten, ds. Cor Nijkamp (doopsgezinde kerk Joure) en ‘onze’ ds. Jan Finnema, hebben voor elke dag korte teksten verzameld, die via e-mail aan belangstellenden kunnen worden toegezonden.
Wil je deze teksten ontvangen? Dit kun je aangeven op deze website: https://doopsgezindjoure.nl/adventskalender-2021  Vul je e-mailadres in en klik op ‘subscribe’

En…. als de omstandigheden het toelaten….ook nog een tentoonstelling van alle bijdragen!
In de laatste schoolweek van dit jaar is er op woensdag 22 december in de dorpskerk een kleine tentoonstelling met alle creatieve adventsbijdragen van de kinderen. De kerk is open van 14.30-16.00 uur en van 18.30-20.00 uur. Alle kinderen zijn dan met hun ouders, pakes en beppes, en dorpsgenoten van harte welkom.

 

Zaterdag 20 november herdenken geliefden in de kerk in Oudehaske

22 november 2021

KERK VOOR EN MET HET DORP: herdenken overleden geliefden

Op zaterdag 20 november 2021 stond de kerk in Oudehaske even open voor alle dorpsgenoten die een overleden geliefde wilden gedenken.

Waarom in november?
De kerkelijke kalender loopt niet gelijk met het kalenderjaar. In de kerk begint het nieuwe jaar met de 1e adventszondag en het eindigt met ‘gedachteniszondag’, de laatste zondag van het ‘kerkelijk jaar’, de zondag voor 1e advent. Daarom is dat de zondag waarop we in de kerk de overledenen van de gemeente herdenken.  Dat is dit jaar op zondag 21 november.  De namen worden genoemd en een familielid steekt een kaars voor hen aan. Ook alle andere aanwezigen krijgen de gelegenheid een kaarsje aan te steken om een eigen overleden geliefde te herdenken die we -misschien al lang- in ons hart meedragen.

Kerk met en voor het dorp
Omdat we het belangrijk vinden om kerk met en voor het dorp te zijn, stond de kerk in Oudehaske op de zaterdag ervoor, dus op 20 november, van 16.00 tot 17.00 uur ook open voor dorpsgenoten om een geliefde te herdenken. Er klonk sfeervolle muziek en iedereen die dat wilde kon een lichtje aansteken ter gedachtenis aan een geliefde. 

’s Avonds was de kerk open voor de kinderen van de basisscholen en onze Wings jongeren.

Bijzondere momenten!

Protestantse lezing door sterrenkundige Heino Falcke

1 november 2021

Zaterdag 30 oktober 2021 verzorgde sterrenkundige Heino Falcke ‘Protestantse lezing’; georganiseerd door de landelijk PKN. De lezing is een maatschappelijk actueel statement vanuit de protestantse traditie en wordt jaarlijks gehouden rond 31 oktober (Hervormingsdag) .

Lees of kijk hier naar de lezing van Heino Falcke. Geen doemdenken, maar hoopvol én samen de klimaatproblemen het hoofd bieden. Zeker de moeite waard!

“…. Alle kennis en alle wetenschap is nutteloos als er geen hoop is, als er geen geloof is, als er geen liefde is. Wij moeten geloven in de toekomst, wij moeten hopen voor de toekomst, en wij moeten de liefde koesteren voor de toekomst.

Naast goede wetenschap zijn daarom ook geloof, hoop en liefde essentiële voorwaarden om de toekomst in te gaan.

Geloof, Hoop, Liefde? Zou dit niet de kerncompetentie van ons christenen moeten zijn? Is hier niet een belangrijke rol weggelegd voor de kerken in Nederland en in de wereld?…..”

31 oktober 2021: Oogstfeest en … een bijzondere Bijbel

31-10-2021

In de kerkdienst vanmorgen was er aandacht voor twee thema’s: Oogstfeest en Bijbelzondag.

Het oogstfeest stond in het teken van dankbaarheid voor al wat groeide en bloeide, voor wat de aarde ons geeft.  Om onze dankbaarheid te tonen brachten we zaterdag 30 en zondag 31 oktober (houdbare) producten naar de kerk, bestemd voor de Voedselbank in Joure. 

De groep liturgisch bloemschikken maakte weer een mooie presentatie, met daarbij de volgende dichtregels:
Wij danken God voor de oogst van het land
Voor de liefde die Hij uitgiet over de aarde
Levend water, met liefde gegeven.

Met de kinderen keken we nog even terug op de mooie appeltaart-actie van afgelopen week. Applaus voor de kinderen van cbs de Tarissing!

En in het kader van Bijbelzondag kregen we van mevrouw Schukken uit Heerenveen een Statenbijbel uit 1794 (Kerkbijbel voor de Kerkvoogden….) .
Haar man, dierenarts in Heerenveen, kreeg de Bijbel tijdens een van de vele bezoeken die hij bracht aan de boeren, waarbij hij altijd nieuwsgierig was naar ‘de baas achter het beest’, door met hen in gesprek te gaan bij een kopje koffie. Zo kwam hij ook in gesprek met Jan en Wiepkje Minnesma (de ouders van Fokke en Wieberen) die de Bijbel in huis hadden. Na een aantal bezoeken zei mevrouw Minnesma: “Meneer moat mar efkes meikommen.” En ze gaven hem de Bijbel. En vandaag kwam de Bijbel dus weer via mevrouw Schukken terug in de Protestantse Gemeente Oudehaske. 

Verleden en heden kwamen samen. Op deze Bijbelzondag namen we ook de NBV21 in gebruik. De eerste schriftlezing, Psalm 67, werd gelezen uit de Statenbijbel en de tweede, Marcus 4: 26-34, uit de NBV 21.


 

 

 

Haskeroord kerkcafé weer open!

22 oktober 2021

Op woensdag 27 oktober gaat het Haskeroord Kerkcafé weer open voor onze 30-plussers. We beginnen om 18.30 uur met een warme maaltijd en aansluitend om 19.30 uur begint het avondprogramma.

In verband met de inkopen voor de maaltijd: graag even aanmelden vóór 25 oktober (pghaskeroord@gmail.com

Eet je niet mee, dan ben je van harte welkom om 19.30 uur in de Marthazaal van de kerk in Oudehaske.

Graag tot ziens!

SAVE the DATE: de andere bijeenkomsten van ons kerkcafé zijn op: 19 januari 2022 en 23 maart 2022.