Verwarming een graadje minder in de kerk: wat warmer kleden !

28/10/2022

Bericht van de Kerkrentmeesters

Om maar met de deur in huis te vallen: de energiecrisis treft ook onze gemeente. Ondanks besparingen op het gebruik in het afgelopen jaar, kregen we in twee stappen voor onze kerk in Oudehaske een verhoging van de gasrekening voor de kiezen naar € 1.081 per maand. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 1 januari dit jaar!

Nu hebben we het afgelopen jaar al een slag gemaakt met vergroening en verduurzaming van de kerk door plaatsing van zonnepanelen, maar zolang de energietarieven voor gas niet dalen moeten we ook hiervoor een oplossing vinden. De verwarming één graad lager bespaart 6% op de energiekosten en dus ook 6% van de CO2 vervuiling. Het begin van het stookseizoen is hét moment om te beginnen. De verwarming van de kerk gaat daarom omlaag.  

De afgelopen twee weken hebben we bij wijze van experiment vastgesteld dat die ene graad lager naar 19 graden, zonder merkbare gevolgen is verlopen. De komende tijd experimenteren we verder om de temperatuur nogmaals te verlagen met één graad.

Adviezen: 
> Kom bij het bezoeken van de kerkdiensten niet in te dunne kleding. Warm kleden is raadzaam, maar een dikke winterjas is op dit moment nu ook weer niet nodig. Op dit moment is het nog steeds comfortabel.
> Voor vergaderingen van groepen in klein comité doen we de oproep om niet een grote zaal in de kerk te reserveren maar de bijeenkomst bij één van de leden thuis te houden. 

Alvast bedankt voor de medewerking!