Achtstegroepers naar Joods Historisch Museum

Donderdag 16 maart gingen de basislessen over ‘Wat gebeurt er in de kerk’ met de ‘achtstegroepers’ van start met een bezoek aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Met 8 van de 9 kinderen, chauffeurs en begeleider ds Jan Finnema werd het een mooie dag met elkaar. Indrukwekkend in het museum, met de toelichting van Jan over de Joodse gebruiken, maar ook het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Nieuwsgierige kinderen, die ook hun stinkende best deden om hun naam met Hebreeuwse letters te schrijven, natuurlijk ook van rechts naar links. En een traditioneel vlechtbroodje-Challah- maakten, terwijl de begeleider van het museum vertelde over wat kosher eten inhoudt, in een keuken waar duidelijk werd wat dat betekent.
Onder deze link vind je het recept voor het broodje: https://www.shalomvoorisrael.nl/Traditioneel-Joods-Challah-brood-recept-Hier vind je een recept voor dit broodje (gevlochten-Shabbat-brood)-#

We wandelden met elkaar via het imposante beeld van de Dokwerker (met veel bloemen van de herdenking van de Februaristaking (1941) …. 

… naar het Auschwitzmonument, ter herinnering aan de zes miljoen vermoorde Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Daarna weer met elkaar in tram en metro; weer een heel andere, maar soms ook spannende belevenis 😉 .

De volgende bijeenkomst met de kinderen zal Jan Finnema nogmaals aanschuiven, met een terugblik op deze dag en over de relatie tussen Jodendom en Christendom. 

We wensen Rixt, Marije, Karst, Lana, Rosa, Anniek, Noah, Sybrand en Elin een mooie reis met elkaar de komende weken, die eindigt met het Keerpuntfeest op 25 juni a.s.