4 mei herdenkingen 2024 in Oudehaske en Haskerhorne

Ieder is van harte uitgenodigd de herdenkingen in Oudehaske en Haskerhorne bij te wonen

In Oudehaske

Ook dit jaar wordt de 4 mei herdenking in Oudehaske georganiseerd door de Samenlevingsschool Oudehaske, Dorpsbelang Oudehaske en de Protestantse gemeente Haskeroord.
We staan die avond stil bij de gebeurtenissen van 17 maart 1945. Op die dag werden op het erf van een boerderij in Doniaga 10 burgers geëxecuteerd als wraak voor de dood van twee leden van de Wasserschutzpolizei uit Lemmer.

Klik hier voor een uitgebreidere versie van dit verhaal: totaal verhaal wapendroppings – verkort

Onder de slachtoffers waren Siebe de Ruiter en zijn zoon Durk uit Oudehaske en Hotze Brouwer uit Haskerhorne. Daarom leggen we bloemen bij hun graven in Oudehaske en Haskerhorne.

Om 19.30 verzamelen we bij het Kulturhûs in Oudehaske. Voorafgegaan door een trommelaar lopen we over De Vervening en De Hoge Bouwen naar de begraafplaats. Daar zullen leerlingen en  leden van de familie De Ruiter een bijdrage leveren aan de herdenking. Na het taptoe – signaal zijn we twee minuten stil, waarna het Wilhelmus zal klinken. Namens de Samenlevingsschool, de Protestantse gemeente Haskeroord en Dorpsbelang Oudehaske zullen kransen gelegd worden. Na de kranslegging worden enkele duiven losgelaten.

Haskerhorne

Ook in Haskerhorne leggen Dorpsbelang Haskerhorne en de Protestantse gemeente Haskeroord bloemen bij het graf van Hotze Brouwer en het monument voor Gaele Visser. Gaele werd geboren in Haskerhorne, maar emigreerde al op jeugdige leeftijd met zijn ouders naar Canada. Hij meldde zich als vrijwilliger voor dienst in het Canadese leger en sneuvelde op 23 april in Noord – Duitsland.

In Haskerhorne verzamelen we om 19:55 bij de kerk.